Športovci sebe - kompresný podkolienky

23.01.2013

Športujete a máte občas problémy s achilovky alebo kŕčmi v nohe? Možno prečítaní tohto článku od nášho spokojného zákazníka vám otvoríme oči a pomôže.

Kompresné podkolienky - moja záchrana

Takmer celý svoj športový život a vedzte, že je to už pekných pár desiatok rokov, sa potýkam s problémami okolo mojich achilových šliach. V podstate ma vyradili z možnosti venovať sa športu, najmä potom atletike, vrcholovo. V niektorých životných obdobiach som vďaka zápalom týchto šliach musel vysadiť z tréningov na veľmi dlhú dobu, aby som mohol vôbec chodiť.

Problém s ľavou nohou vyriešila pred mnohými rokmi až operácie. K ďalšiemu operačnému zákroku na pravej nohe som sa už nedokázal odhodlať a tak sa problémy stupňovali. Nakoniec začala opäť hnevať vďaka môjmu podvedomému krívanie znovu aj operovaná šľacha. V podstate som musel skončiť, s tým čo mám veľmi rád, s behaním. Takéto bolesti, ktoré som pri behaní mal a opuchom okolo šľachového puzdra sa proste bežať nedalo.

Životné nápad problémy skoro odstránil

Som celkom konzervatívny človek a neverím len tak ledasčemu. Módne výstrelky ma nechávajú vcelku chladnými a držím sa len svojho odskúšaného. Trebárs také pětiprsťáky by som nikdy neobula, pretože viem úplne presne, ako by som dopadol. Ostatne sa o tom dosť rýchlo presvedčila aj rad mojich bežeckých kamarátov. Nechali sa od tejto novej módnej vlny zblbnúť a dokázali si tým spôsobiť také zranenia, že už ani nebehám. Trebárs také pětiprstky (pozn.: prstové topánky, kde je každý prst zvlášť) osobne považujem za jeden z výstrelkov, ktorý subjektívne nevnímam príliš pozitívne. Niektorí moji kamaráti prstové topánky používajú a spätná väzba od nich nevyznieva tak dobre ako som sa domnieval. Podobne som len ako módnu vlnu spočiatku videl aj kompresné podkolienky.

Lenže potom ma napadlo je vyskúšať s tým, že sa takou skúškou snáď nemôže nič pokaziť. Čo keď tlak, respektíve kompresia ako sa u kompresných podkolienok hovorí, na lýtko a hlavne na úpony okolo členkov a poťažmo aj na celej šľachy moje ťažkosti zmiernia. Ako poriadny skeptik som vedel, že u mňa to rozhodne nebude placebo a skúsim kompresné podkolienky vyskúšať. Natoľko sa už poznám a taky viem posúdiť signály svojho tela. Druhá vec je, že je väčšinou nepočúvam, kým nie je neskoro.

Aj natiahol som slávnostne kompresné podkolienky a ajhľa. Po absolvovanom bežeckom závode v kompresných podkolienkach som mohol normálne chodiť. To skôr nebolo možné. Zavetril som malú nádej a pustil sa do testovania podkolienok plnou parou.

Všetky tréningy som absolvoval už len v kompresných podkolienkach a postupne sa stal malý zázrak. Šľachy snáď dostali rozum či čo a prestávali bolieť. A k tomu aj moja tradične preťažená lýtka si Hvížďala blahom. Po pár týždňoch bolesti achiloviek takmer zmizli. Samozrejme aj s ich poctivým preťahovaním a premazávaním prírodnými masťami. V súčasnej dobe sa objaví len občas a náhodne po nejakom obrovské a nezmyselné záťaži, kedy namiesto mozgu zapojím srdca a dokážem sa totálne zrušiť. Na skoršie divoký půlkařský tréning to už bez debát nikdy nebude, ale zaplať pánboh za to, že sa môžem normálne rozbehnúť.

Testovanie účinkov kompresívnych podkolienok až do konca

Keď som si prečítal názory niektorých chytrých hláv o urýchlení regenerácie lýtok vďaka pôsobeniu kompresie na lýtkové svaly, chcel som si overiť, či je to možné. Tak som na nič nečakal a po skončenom tréningu natiahol druhý pár kompresných podkolienok, pretože v tých spotených by som asi dlho zdržiavať nevydržal. Navyše by mi určite ani nijako ďalej už nepomohli. A opäť sa stal ďalší prekvapivý zázrak. Lýtka sa mnohonásobne rýchlejšie dostala do normálneho stavu a ešte sa toľko nerozvíjali aj moje dlhoročné kŕčové žily.

Vďaka takmer trvalému pobytu v kompresných podkolienkach, pretože spať som sa v nich zatiaľ neodvážil, som sa zbavil časti problémov, ktoré ma nesmierne obmedzovali v tréningovom i závodnom behanie.

Čo k tomu dodať?

Niekedy je rozumné vypočuť svoj rozum a spoľahnúť sa na vlastný úsudok a intuíciu. Možno sa dočkáte prekvapivých výsledkov, s ktorými ste ani nepočítali. Je pravda, že sme každý iný, ale myslím si, že pre väčšinu ľudí z mäsa kostí kompresné podkolienky musí byť prínosné. Tak ako pre mňa. Vyskúšajte si ich a sami uvidíte.

Autor: Zdeněk S.

"dlhoročný bežec a spokojný zákazník"

 


 

Máte podobný príbeh alebo nejaké oznámenie, ktoré by mohlo byť užitočné aj ďalším návštevníkom? Neváhajte a napíšte nám. Po dohodnutí od nás dostanete ako poďakovanie pozornosť podľa dohody.


Úvod Úvod

Kategórie e-shopu

Predávané značky

Aktuality

všetky aktuality...

Výhody nákupu u nás

  • Nákup bez registrace
  • Vrácení zboží do 14 dnů
  • Doručení ZDARMA od 1500 Kč

Novinky e-mailom

Informácie o akciách, zľavách...